Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Dava türleri nelerdir?
Mahkemenin aradığı hukuki korumaya göre davalar eda davaları, tespit davaları ve inşa davaları olmak üzere üç gruba ayrılır.
Aynı dava iki kez açılır mı?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-ı maddesinde dava şartı olarak “Aynı dava daha önce açılmamış olup halen derdesttir” hükmü düzenlenmiş olup, tarafları, dava sebebi (vakıaları) ve uyuşmazlık konusu (talep sonucu) aynı olan bir davadır. İkinci bir dava açılması mümkün değildir.
Şahsi davalar nelerdir?
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, müdahalelerin önlenmesi davaları, itirazların kaldırılması davaları, kamulaştırma davaları, işçi davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın feshi davaları özel hukuk alanının en önemli davalarıdır.
Aynı mahkeme tekrar açılır mı?
Kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık, prensip olarak, yeniden açılamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması için başvuru, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması için başvuru” sunularak yapılmalıdır.
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Maddi anlamda kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğini ifade eder². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında aynı konu ve aynı dava sebebi temelinde yeni bir dava açılamayacağı kabul edilir.
Aynı dava ne demek?
Aynı davadaki davalar; bu davaların konusu mülkiyet haklarıdır. Alacak davaları örnek olarak gösterilebilir. Şahsi davalar; bu davanın konusu şahsi haklardır. Borç davaları örnek olarak gösterilebilir.
Normal bir dava ne kadar sürer?
Bir davanın seyri, davanın konusuna göre değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, bir davanın ortalama tamamlanma süresi 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde, bir hukuki uyuşmazlığın süresi 70 ila 100 gün arasında değişebilmektedir.
Dava dosyasında neler bulunur?
Hukuk dosyası nedir? 1. Dilekçeler. Davacı (davayı açan taraf) ve davalı (karşı taraf) tarafından mahkemeye sunulan başvurular, iddialar ve savunmalar. 2. Deliller Dava tarafları tarafından mahkemeye sunulan deliller, tanık ifadeleri, bilirkişi görüşleri, sözleşmeler, faturalar vb. 3. Mahkeme kararları… 4. Yazışmalar.
Aynı suçtan tekrar dava açılır mı?
“1. Hiç kimse, o Devletin ceza muhakemeleri ve kanunlarına göre kesinleşmiş bir hükümle mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı o Devletin yargı yetkisi altında tekrar yargılanamaz veya cezalandırılamaz.
Seri dava nedir?
Bu tanıma göre seri davaların üç unsurdan oluştuğu söylenebilir: aynı veya benzer sebepler, benzer davalar ve aynı davalı.
Mahkeme kararı kesin delil midir?
Aynı konuda çelişkili kararların verilmesini önlemek için mahkeme kararlarına hukuki güç verilmiştir. Bu güce sahip kararlar taraflar ve mahkemeler için bağlayıcıdır, yani bu konuda hukuki (kesin) delil oluştururlar¹3.
Savcı her şikayete dava açar mı?
Ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi savcılara aittir. Özel kişiler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli soruşturmaları ve incelemeleri yapar ve gerekirse kamu adına suç duyurusunda bulunur.
Dava ilk itirazlar nelerdir?
Sadece yargılamanın başlangıcında ileri sürülebilen ve bu nedenle davanın görülmesini engelleyen itirazlara ön itirazlar denir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda ilk itirazlar iki başlık altında sınıflandırılır: ilk yetki itirazı ve ilk tahkime elverişlilik itirazı.
Şahsi cezasızlık halleri nelerdir?
Türk Ceza Kanunu’nda sayılan kişisel dokunulmazlık nedenlerine bakarsak: Yasama organının sorumsuzluğu. … yasama dokunulmazlığı … Taksirle işlenen suçlarda kişisel dokunulmazlık nedenleri. … Mal varlığına karşı işlenen suçlar. … Adliyeye karşı işlenen suçlar. … Suçluluk karinesi. … Yalan tanıklık. … Bir suçun delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme.Daha fazla makale…•27 Şubat 2024
Aynı suçtan tekrar dava açılır mı?
“1. Hiç kimse, o Devletin ceza muhakemeleri ve kanunlarına göre kesinleşmiş bir hükümle mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı o Devletin yargı yetkisi altında tekrar yargılanamaz veya cezalandırılamaz.
Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?
Davadan vazgeçilmesi hâlinde, dava hiç açılmamış sayılır ve mahkemece vazgeçildiği tarihe kadar yargılamada oluşan kanaate göre suçlu bulunan tarafa avukatlık ücreti ve diğer yargılama giderleri yüklenir. Davacı, ücreti ödeyerek daha sonra vazgeçtiği davaya yeniden başlayabilir.
Bir dava kaç kere yenilenir?
Bir dava en fazla iki kez yenilenebilir. Üçüncü kez takip edilmeyen bir dosya açılmamış sayılır. Zorunlu bir dava arkadaşının olduğu bir davada, dosyanın yenilenmesi için tüm dava arkadaşları yenileme talebinde bulunmalıdır.
Davadan vazgeçen tekrar dava açabilir mi?
Dava hakkından feragat edilmesi halinde, haktan feragat ileride mahkemede ileri sürülemez ve böyle bir durum olursa mahkeme feragat temelinde davayı reddetmeye karar verir. Dava geri çekilirse, daha sonraki bir tarihte yeniden açılabilir.