İçeriğe geç

Fiilimsi Den Sonra Virgül Gelir Mi

Hangi eklerden sonra virgül gelmez?

Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.

Tabii’den sonra virgül gelir mi?

Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.

Virgül nereye getirilemez?

Cümlede koşul eki (-se/-sa) sonrasında virgül olmamalıdır. Ancak, birden fazla varsa, eklenebilir.

Zarf fiilden sonra virgül ne zaman gelir?

Zarf ekleri olan kelimelerde virgül kullanılmaz. Bunun nedeni zarf fiillerinin bağlaç olarak da işlev görmesidir. İstisnalar olsa da çoğu durumda zarflardan sonra virgül kullanılmaz. Zarf fiilleri bir cümlede zaman veya durum zarfı olarak işlev görebilir.

Hangi fiilimsi eklerinden sonra virgül kullanılmaz?

Bildiğimiz gibi fiiller alt dallara ayrılır. Bunlardan fiillerden sonra virgül kullanılmaz, bunlara zarf fiiller adını veririz.

Virgülün kuralı nedir?

Virgül (,) – Virgül, cümlede ardışık sözcükler ve ifadeler arasına konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Virgül, ardışık cümleler arasına konur. Örnek: Dolaptan istediğim kitabı çıkarıp bana uzattı. – Virgül, selamlamadan sonra konur.

Den sonra virgül konur mu?

“Uyarı: Şart ekinden sonra virgül konulmamalıdır.” (36. sayfa) Bu durum, Türk Dil Kurumu’nun 2012 yılında yayımladığı yazım kılavuzunda da aynen tekrarlanmıştır.

Hitap cümlesinden sonra hangi noktalama işareti konur?

Ünlem işareti, selamlamanın hemen ardından veya cümlenin sonuna konulabilir.

Virgül nerelerde kullanılır 5 örnek?

Kullanım yerleri: Benzer sözcükler veya sözcük grupları arasında kullanılır. … Cümle dizilerini ayırmak için kullanılır. … 3.Selamlama ve hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. … Yazışmalarda, başvurunun yapıldığı makamın adından sonra kullanılır. … Ara cümlelerin ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.

Peki’den sonra virgül gelir mi?

11. “Evet, hayır, tamam” vb. kelimelerden sonra kullanılır. 12. Ünlem işaretlerinden sonra virgül kullanılabilir.

Üç nokta ne anlama gelir?

Bir cümle bilerek tamamlanmadan bırakılıp cümlenin anlamı okuyucuya bırakıldığında cümlenin sonuna üç nokta (…) eklenir. Söylenmeyen veya söylenmemesi gereken sözcüklerin yerine geçer. Bazı örnekler vermek ve benzerlerinin de olduğunu açıklamak için kullanılır.

Nereye virgül konmaz?

– Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz. – Cümle başlarında virgül kullanılmaz.

İki fiilimsi eki üst üste gelir mi?

6. madde hariç, söylenenler türetme ekleri ve çekim ekleri arasına yerleştirilen fiiller için de geçerlidir. Bunlar üst üste konulamaz veya ad verilemez. Türk lehçelerinde bileşik çekim yaygındır.

Zamirlerden sonra virgül gelir mi?

Ana işaret zamirinden sonra başka bir isim geliyorsa karışıklığı önlemek için işaret zamirinden sonra virgül konulmalıdır.

Ortaç ve ulaç nedir?

Türkçede fiil sözcükleri fiiller ve fiil isimleridir. Fiiller üç gruba ayrılır: fiil-isim (mastar), fiil-sıfat (ortaç), fiil-fiil (gerund).

Kip eklerinden sonra virgül gelir mi?

Zarf ekleriyle oluşturulan sözcüklerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dce, -erek, -when, -meksiz… Örnek: Ayşe çiçekleri toplayıp vazoya koydu. Şart eki “-se/-sa”dan sonra virgül kullanılmaz.

Bağlaçlardan sonra virgül olur mu?

Aşağıda virgül kullanımında tartışmaya yol açan bazı durumlar listelenmiştir: • Metinde ve, veya, veya bağlaçlarından önce veya sonra virgül kullanılmamalıdır. • Tekrarlayan bağlaçlardan önce ve sonra virgül kullanılmaz (both…and, either…either, neither…nor).

Şart ekinden sonra virgül gelir mi?

4. Seri cümleleri birbirinden ayırmak için konur. Koşul ekinden sonra virgül kullanılmaz. Ancak, birden fazla koşul eki ardışık olarak ortaya çıkarsa, koşul cümleleri virgülle ayrılır.

Virgül nerelerde kullanılır 5 örnek?

Kullanım yerleri: Benzer sözcükler veya sözcük grupları arasında kullanılır. … Cümle dizilerini ayırmak için kullanılır. … 3.Selamlama ve hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. … Yazışmalarda, başvurunun yapıldığı makamın adından sonra kullanılır. … Ara cümlelerin ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Onkoloji Escort