İçeriğe geç

Yenidoğan Bebeğe Neden Aşı Yapılır

Yeni doğan bebeğe aşı yapılmazsa ne olur?

Tek bir bebek aşılanmazsa hiçbir şey değişmeyecektir, bu sadece bebeği hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirecektir. Ancak ülkedeki bebeklerin çoğu aşılanmazsa kızamık, suçiçeği ve çocuk felci gibi hastalıkların salgınlarına yol açabilir. Bu hastalıklardan kaynaklanan ölümler ve sakatlıklar tekrar edecektir.

Yenidoğan bebeklere neden aşı yapılır?

Aşılar bebekleri birçok ölümcül hastalıktan korur. Birkaç örnek verelim; Bebeklerde tüberküloz aşısı bebeklere tüberküloz hastalığı olan tüberküloza karşı bağışıklık kazandırır. Ayrıca difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamıkçık ve kabakulak gibi hastalıklar aşılama ile önlenir.

Yeni doğan bebeklere yapılan aşılar zorunlu mu?

Türkiye’de zorunlu aşı uygulaması yoktur. Çocuklarının aşılanmasını istemeyen ebeveynler, başvuru formunu doldurarak bu zorunluluktan muaf tutulabilirler.

Yeni doğan bebeğe ilk yapılan aşı nedir?

Yenidoğanların ilk aşısı hepatit B1 aşısıdır. Bebek doğar doğmaz ilk doz hastanede yapılır. Bebek hastaneden taburcu olmadan önce yapılması gereken önemli bir aşıdır. Bebeğe ilk ayın sonunda yapılan aşı ise hepatit B2 aşısıdır.

Bebeğe aşı yaptırmamak suç mu?

Aslında söz konusu yasalar genel bir aşılama zorunluluğu için herhangi bir yetkilendirme içermemektedir. Bu nedenle zorunlu aşılama için yasal bir dayanak yoktur ve zorunlu aşılama ancak yasayla açıkça düzenlenirse uygulanabilir.

Bebek aşıları güvenli mi?

Aşılar son derece güvenli biyolojik ürünlerdir, ancak herhangi bir ilaç gibi yan etkilere neden olabilirler. Bu yan etkilerin çoğu hafiftir, örneğin hafif ateş, kızarıklık, şişlik ve aşının uygulandığı yerde ağrı. Bu yan etkiler yalnızca birkaç gün sürer ve tedavi edilebilir.

Kolda iz bırakan aşı nedir?

BCG aşısı (Bacillus Calmette-Guerin), tüberküloz aşısı olarak da bilinir. Bu, cilde enjeksiyonla yapılır. Cilt altına uygulanırsa doku hasarı meydana gelebilir.

Hangi bebek aşıları ateş yapar?

Bazı aşılardan sonra, özellikle karma aşılardan sonra, %20-40 oranında ateş görülebilir. MMR aşısından (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) 5 ila 17 gün sonra, %5-15 oranında ateş görülebilir. Burada da, özellikle MMR aşısından sonra, vakaların %2-5’inde 7-10 gün içinde deri döküntüleri görülebilir.

Bebek aşılarının içinde ne var?

Aşıların içerdiği maddeler stabilizatördür. İçme suyunda (file, plastik şişe), antiasitlerde (mide ilacı), maden suyunda, anne sütünde 40 mikrogram/L, bebek mamasında 225 mikrogram/L. Bebeklerde alüminyumun güvenli günlük oral alımı 1 mg/kg’dır.

Zorunlu aşılar nelerdir?

Yenidoğanlara ve çocuklara şu aşılar yapılır: Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li kombine aşı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı. Hepatit B aşısının ilk dozu, taburcu olmadan önce yenidoğanlara yapılmalıdır.

Özel aşılar nelerdir?

Sağlık Bakanlığı’nın tüm çocuklara ücretsiz olarak sağladığı aşıların yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nın önermediği ancak çocuklara önerdiğimiz aşılara “özel aşılar” denir. Bunlar rotavirüs aşıları, menenjit aşıları ve HPV aşılarıdır.

Kızamık aşısı yapılmazsa ne olur?

Kızamık hastalığı; zatürre, menenjit ve orta kulak iltihabı, beyin hasarı ve ölüme yol açabilir. Ağır vakalarda ağır ölüme yol açabilir. Bulaşıcı hastalıklar grubuna ait olan bu hastalık ülkemizde ücretsiz aşı takviminde yer almaktadır.

Bebeklerde aşı yapılmazsa ne olur?

Aşılama bebeklerin hastalanmasını önler. “1 yaşındaki çocuğa aşı belirlenen aşı takvimine göre yapılmazsa ne olur?” sorusunun cevabı, çocuğun aşıyla önlenen hastalığa yakalanma riskinin artmasıdır. Aynı zamanda ebeveynler, 1 yaşındaki çocuğun aşılanmaması durumunda ne olacağını, çocuğun hastalığın taşıyıcısı olabileceğini sorarlar.

Yeni doğan bebeğe neden aşı yapılır?

Aşılar vücudun enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olur. Bebeklerde 2 aylık aşılama, aşılanan bebeğin salgın hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar.

Bebeklerin aşısı gecikirse ne olur?

Bebeğin vücudu aşıyı sindiremezse yan etkiler veya rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Belirtilen süre geçtikten sonra aşının hastalıklara karşı koruma seviyesi düşebilir. Hastalıkların neden olduğu fiziksel etkileri azaltmak için tek bir aşı yeterli olmayabilir.

Aşı zamanında yapılmazsa ne olur?

Çocukların eksik aşılandığı tespit edilirse, aşıları yaşlarına göre tamamlanacaktır. Aşı yapılmazsa ne olur? Aşı yapılmazsa, aşıyla önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı artacaktır. Aşı, hastalıkların yayılmasını önler.

Bebeklerde aşı günü geçerse ne olur?

Aşılama 4 ay geciktiğinde bebeğin vücudu aşının önlediği hastalıklara karşı direnç gösteremeyebilir.

Bebeklere ne zamana kadar aşı yapılır?

Aşılar kol veya bacağa yapılabilir. Bazı aşılar ağızdan, bazıları kas içine, bazıları da deri altına verilir. Aşılar doğumdan hemen sonra başlar ve ilkokul eğitiminin sonuna kadar devam eder. Sağlık Bakanlığı programı kapsamındaki aşılar aile sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak yapılır.

6 ay aşısı kaç gün gecikebilir?

“6 aylık aşı en geç ne zaman yapılmalı?” sorusunun cevabı, en geç 6. ayın sonunda başlanması gerektiğidir. 6 yaşından önce tamamlanması gerekir. Tetanos, difteri ve boğmaca aşılarından oluşan karma aşı 4 doz halinde uygulanır. Aşının ilk dozu bebek 2-4 veya 6 aylık olduğunda yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir