Karaman neyi ile meşhur?
Karaman’da halı dokumacılığı, dokumacılık (kilim, çuval bezi vb.), halıcılık, bakır işlemeciliği, marangozluk, mobilyacılık, testerecilik ve dikiş, nakış gibi geleneksel el sanatları yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür.
Karaman’da ne yenir ne içilir?
En ünlü Karaman yemekleri şunlardır: Calla yemeği, keşkek, batik, arasi çorbası, Çullama, töğmeken ve bıldırcın dolması gibi lezzetler vardır. Tatlı olarak da zerde, lokur ve kuymak vardır. Keşkek, Karaman’daki düğünlerin vazgeçilmez bir lezzetidir.
Karaman neyi meşhur hediyelik?
Bu hediyelikler: Obruk peyniri, Ermenek helvası, el yapımı ahşap ürünler ve son olarak “Karaman Hatırası” yazısı bulunan ev dekorasyonları. Ülkemizde iyi bir üne sahip olan obruk peyniri, Karaman’dan döndüğünüzde sevdiklerinize alabileceğiniz bir hediyeliktir.
Karaman’ın neyi meşhur meyve?
Meyvecilik, özellikle elma yetiştiriciliği bakımından meyve üretim merkezidir. Elma Karaman’ın en önemli tarım ürünlerinden biridir.
Karaman’ın en meşhur yemeği nedir?
Calla yemeği Karaman’ın en lezzetli ve popüler yemeklerinden biridir. Bu tadı evlerde ve fırınlarda bulmak mümkündür. Genellikle restoranlarda bulunmayan bir lezzettir. Ancak Karaman’daki kasaplarda ve fırınlarda bu tadı tatmak mümkündür.
Karaman denince akla ne gelir?
Özetle görülmesi gereken tarihi yerler Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilisesi’dir.
Karamanda calla nerede yenir?
Her mahallede en az 7-8 tane et-ekmek fırını bulunan Karaman’da fırıncılar hazırladıkları leziz pidelerin yanı sıra vatandaşlara fırıncılık hizmeti de veriyor. Günümüzde çoğunlukla odun ateşinde tencerede et ve sebzelerin pişirilmesiyle oluşan lezzet olan “calla” pişiriliyor.
Konya’da ne yenmeli?
Konya’nın Meşhur YemekleriEtli Ekmek.Arabaşı ÇorbasıTirit KebabıKonya Papara.Mevlana Böreği.Konya ÇebiçBamya ÇorbasıErişteli Yoğurt ÇorbasıDaha fazla ürün…
Karaman’da en çok ne yetiştirilir?
-Karaman’ın %37’si tarım arazisidir. Tarım arazisinin %71’i sulanabilir arazi olmasına rağmen, toplam sulanan alan tarım arazisinin %43,5’idir. -Karaman’da sanayiyi destekleyen buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, elma ve fasulye gibi ürünler yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Karaman hangi ilden ayrıldı?
1989 yılında İç Anadolu Bölgesi’nin kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karaman neden önemli?
Karaman, coğrafi konumu ve tarımsal ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle ülkemizin en önemli illerinden biridir. Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir.
Karaman’da ne var?
Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Divle Kalesi, Görmel Köprüsü, Karaman Köprüsü, Selavat Köprüsü, Beyaz Köprü, İkiz İn Hitit Rölyefi, Karadağ-Sidemara Lahdi.
Karaman ne ile ünlü?
– Kurabiye, çikolata, waffle, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, – Karaman’ın meşhur elmasını yemeden, – Karaman’ın koyunlarını görmeden… Karaman’ın meşhur şeyleri; Karaman Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türk Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması.
Karaman ne yenir?
Karaman mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Bulgur pilavı ilde hemen hemen her gün ana yemek olarak yenir. Özel günlerde şebit pilavı ve etli ekmek yapılır. Arabaşı çorbası, calla, gulan böreği, guymak, zülbiye, batırik, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdir.
Karaman’ın doğal güzellikleri nelerdir?
Karaman’da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır: Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağarası, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
Karaman’da en çok ne yetiştirilir?
-Karaman’ın %37’si tarım arazisidir. Tarım arazisinin %71’i sulanabilir arazi olmasına rağmen, toplam sulanan alan tarım arazisinin %43,5’idir. -Karaman’da sanayiyi destekleyen buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, elma ve fasulye gibi ürünler yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Konya’nın neyi meşhur?
Konya’nın Meşhur YemekleriEtli Ekmek.Arabaşı ÇorbasıTirit KebabıKonya Papara.Mevlana Böreği.Konya ÇebiçBamya ÇorbasıErişteli Yoğurt ÇorbasıDaha fazla ürün…
Karaman’da ne var?
Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Divle Kalesi, Görmel Köprüsü, Karaman Köprüsü, Selavat Köprüsü, Beyaz Köprü, İkiz İn Hitit Rölyefi, Karadağ-Sidemara Lahdi.
Karaman’ın yöresel kıyafetleri nelerdir?
Yaşlı kadınlar başlarını örten ve bellerine kırmızı ipek kemerler takan fes giyerler. Sayak adı verilen bir kumaştan yapılmış gevşekçe dikilmiş şalvarlar giyerler. Orta yaşlı kadınlar kirkir adı verilen önlükler ve cübbeler giyerler. Yaşlı kadınların feslerinde penez adı verilen gümüş paralar bulunur.